27 Temmuz 2009 Pazartesi

DOMATESLERİN ALTTAN ÇÜRÜMESİ

PDA grubumuzdan http://www.parslar.blogspot.com:80/ bloğundaki harika bilgi

Domateslerde Dip Çürümesi
Amatör domates yetiştiricilerinin başta gelen sorunu tam meyvelerin olgunlaşmaya başladığı sırada altlarının çürümesidir. Ben de bu işe ilk başladığımda hayli başımı ağrıtmıştı. Bir düşünün o kadar zahmetle tohum ekiyor, fide yetiştiriyor, dikiyor, büyütüyor ve meyvelerin olgunlaştığını gözlüyorsunuz ama tam kızarmasını beklerken meyveler alttan çürümeye başlıyor. Çok can sıkıcı bir durum. Belki bu yazıyı daha önce yazmalıydım ama ne yapalım şimdi kısmet oldu.Birçok tarımsal yayının bitki istekleri başlığı alında, o bitkinin toprak isteği (killi, kumlu, humuslu, gevşek v.s), su isteği (az su, çok su, taban suyu v.s), iklim isteği (serin, sıcak, soğuk) gibi faktörlerin yanısıra toprağın PH değerinden bahsedilir. Diğer konuların az çok bilinmesine rağmen PH'ın ne olduğu pek bilinmediğinden etkileri de anlaşılamaz. Müsaade ederseniz fazla detaya girmeden kısaca bundan bahsetmek istiyorum.PH toprağın asitli mi yoksa bazik mi olduğunu gösteren bir ölçüdür. 0 ile 14 arasında bir skalası vardır. 0 çok asitli 14 çok bazik toprağı ifade etmek için kullanılır.Toprak asitli veya bazik olsa ne olur? Aşağıdaki tablo bu soruya cevap veriyor.

Toprak PH'ının besin alımına etkisi

Dikkatlice bakılırsa bu tablodan; nitrojen, fosfor, potasyum, sülfür, kalsiyum, magnezyum, demir, mangan, bor, bakır, çinko ve molibden gibi bitki için gerekli mikro elementlerin alınabilmesi için toprak PH'ının 5,5-7,5 arasında olması gerektiği görülür. 6-6,5 değerindeki PH ise ideal.Bu kısa izahtan sonra toprak PH'ının nasıl değişeceğine bakalım:1. Gübreleme PH'ı düşürür.2. Kireçleme PH'ı yükseltir.Bitkinin daha fazla beslenebilmesi, iyi büyümesi için biz toprağı gübreleriz. Gübreleme de PH'ı düşürür. PH'ın 5'in altına düşmesi aşağı yukarı bitkinin topraktan hiç besin alamamasına sebep olur ve neticede meyve altlarında çürüme meydana gelir. Bak şekilde görüldüğü gibi.

Düşük PH sebebiyle dip çürümesi

Ne yapmalı????Bloğumdaki 6'ncı resme bakarsanız orada bir PH metre görürsünüz. Ben domatesin yanısıra tüm sebzeleri ekeceğim toprağın PH derecesini bu aletle kontrol ediyorum. Ama evde, balkonunda bir iki saksıda domates yetiştirenlere tavsiyem daha pratik olarak nalburdan alınacak sönmüş kirecin saksı toprağına karıştırılması. Ne kadar kireç? Orta boy bir saksı için bir çorba kaşığı kireç problemi çözer sanırım. Kireci toprağın üst kısmıyla karıştırdıktan sonra sulamayı unutmayın ki kireç eriyerek toprağa işlesin.Yine de sorularınız olursa npars@thy.com a yazarsanız cevaplayabilirim.Bol şans.

3 yorum:

  1. Iyi calismalar verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederiz 50 m karelik bi seram var uzeri acik sirik domateslerimde ve karabacak domateslerimin bir kisminda domateslr daha kizarmaya baslamadan alti kararmaya basladi bi kacinda var bu durumda kisaca bi yapabilecegim bizey varsa yardimci olursaniz sevinirim

    YanıtlaSil
  2. PHİLİPS nedamet net anlamı ne

    YanıtlaSil