31 Mart 2013 Pazar

'Toprak analizi' kaliteyi artırdı

'Toprak analizi' kaliteyi artırdı

31/03/2013 10:50
Seracılık ve narenciye üretiminden yılda yaklaşık 40 milyon TL gelir elde eden Alanyalı üreticiler, toprak, yaprak ve sulama suyu analizleri ile ürün kalitesini de artırdı.
ALANYA - Antalya 'nın Alanya İlçesi'nde 26 bin 152 hektar alanda örtü altı ve açık arazi koşullarında sebze ve meyve üretimi yapan yaklaşık 15 bin çiftçi, gelirlerini artırmak amacıyla kaliteli ürün yetiştirmeye yöneldi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü ile Ziraat Odası'nın teşvik etmesiyle yılda ortalama 500 çiftçi, toprak, yaprak ve sulama suyu analizi yaptırarak, bilinçli üretime geçti. Üretim alanlarından alınan numunelerin, 'Toprak, Yaprak ve Sulama Suyu Analiz Laboratuarı'nda çıkan sonuçları, çiftçilere elden, faks, e-posta veya posta yoluyla bildiriliyor. Gerektiğinde numune alımı için çiftçilere üretim alanında teknik destek de veriliyor. Toprak analizi yaptıran çiftçilere dekar başına 2.5 TL destek ödemesi yapılıyor.

EKONOMİK KAYIP ÖNLENİYOR
Alanya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, 2001 yılında açılan 'Toprak, Yaprak ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı'nda bugüne kadar yaklaşık 6 bin 500 çiftçinin analizinin yapıldığını söyledi. Laboratuvarda uzman 2 ziraat mühendisi, 1 ziraat teknisyeni ve 1 yardımcı personelle üreticiye hizmet verildiğini belirten Rüzgar, şöyle dedi:

"Üretim alanından, 5-6 değişik noktadan yaklaşık 30 santimetre kazmak suretiyle yaklaşık 1 kilo toprak alınarak laboratuara getiriliyor. Toprak analizinde bitkiler için gerekli olan besin elementlerinin değerleri tespit ediliyor. Toprak analizini tamamlayıcı özellikteki yaprak analizini de yapıyoruz. Ancak toprak analizinin önemi çok fazla. Elementlerin eksikliği veya fazlalığı bitkilerde değişik sorunlar yaratıyor. Bu da ekonomik kayıplara neden oluyor."

Sonuçları genellikle elden teslim ederek yetiştirilecek ürün, sulama sistemi ve gübre konusunda tavsiyelerde bulunduklarını anlatan Rüzgar, analizler sonucu alınan önlemlerle çiftçilerin ekonomik kaybının da önlendiğine dikkati çekti.

TOPRAK ANALİZİ KAZANCI ARTIRIYOR
Bilinçli çiftçilerin son yıllarda düzenli olarak toprak analizi yaptırmaya başladığını dile getiren Alanya Ziraat Odası Başkanı Turgut Musluoğlu ise "Analiz sonuçlarına göre alınan önlemler üretim giderlerini azaltıyor. Verim miktarı, mahsulün kalitesi ve tonajı artıyor. Ancak ilçe genelinde yaklaşık 15 bin çiftçi olduğunu düşünürsek, bilinçli üretim yapan çiftçi sayısının yine de yetersiz olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

Alanya ve Gazipaşa'da yılda 70- 80 bin ton arasında muz üretimi yapıldığına işaret eden Alanya Muz Üreticileri Birliği Başkanı Hüseyin Güney de tarım alanlarındaki daralmaların, örtü altı üretimle dengelendiğini savunarak, ürün kalitesinin de analizler sayesinde artırıldığını kaydetti.

DHA - Teoman ERİŞ

 http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1127445&CategoryID=80

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder