23 Şubat 2011 Çarşamba
Sağlığımız için yerli tohum seferberliği
21/02/2011 - 19:50:14
Sağlığımız için yerli tohum seferberliği
Ne olduğu belirsiz ithal tohuma mahkum edildiğimiz bu kötü günlerde yüzümüzü güldürenler de var
Akdeniz Üniversitesi bilimadamlarının, Anadolu’yu köy köy dolaşarak topladıkları yerli tohumlarla, üniversite yerleşkesindeki 17 dekar alanda ürettikleri tamamen yerli ürünler, yakında sofralardaki yerini alacak. Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe Türkiye’de tarım sektöründe ithal tohumların daha çok kullanıldığını ve ülkenin ithal tohuma büyük miktarlarda para ödemek zorunda kaldığını kaydetti. Antalya’nın Türk tarımında önemli bir yeri bulunduğuna değinen Kurtcephe, bu amaçla üniversite olarak, yerli tohum üretiminde çalışmaya karar verdiklerini anlattı.
Sağlık garantili
Tohumculuk Araştırma Merkezi ve Antalya Teknokenti bilimadamlarının Türk insanına sağlıklı ürünler sunabilmek için çalıştığını belirten Prof. Dr. Kurtcephe, “Kıymetli bilimadamlarımız sayesinde ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtaracak, insanlarımıza sağlıklı olduğundan emin olduğumuz ürünler sunacak çalışmalar bunlar” dedi. Kurtcephe, bu amaçla Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesinde bir üretim tesisi kurduklarını, tamamen yerli sermayeyle oluşturulan bu tesiste yerli tohum üretmeye başladıklarını bildirdi. Burada üretilen ürünlerin tamamının yerli olduğuna değinen Kurtcephe, şöyle konuştu: “Buradaki ürünler dışarıdan gelen tohumun eseri değil. Anadolu’da asırlardır yaşayan, kaybolma riski olan ürünleri ihya ediyoruz” dedi.
Kendimize yeteceğiz
Teknokent bünyesinde tarım çalışmaları yürüten Türkiye’nin ilk üniversitesi olan Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Samancı, “Türkiye’nin bütün sınır kapıları kapansa, kendi tohumumuzu üretebilecek kapasiteye sahibiz. Şu anda üniversite içindeki seralarımızda deneme üretimine başladık. Bir, iki yıl içinde halka satışa da başlayacağız” dedi.
http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=46358
Etiketler: PEMBE DOMATESLER,BİBERLE,NANE,FASULYE
TARIM TOHUMCULUK ÇEVRE HK.BASINDA ÇIKAN HABERLER
Bal arılarını kendi elimizle öldürüyoruz
Bal arılarını kendi elimizle öldürüyoruz
Türkiye’nin ayçiçeği üretiminin yaklaşık üçte birini sağlayan Tekirdağ’da, ayçiçeği tohumlarında kullanılan “imidacloprid” maddesine ruhsat vermeyen Tarım ve Köyişleri Bakanlığı gerekli denetimi yapmadığı için, polenlerin büyük bölümünü ayçiçeklerinden sağlayan bal arıları ölmeye başladı. Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Hanefi Türkaslan, bu maddenin daha çok mısır tohumlarında kullanıldığını belirterek, “Aynı zamanda, toprak altı ilaçlamada kullanılan bir ilaç ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından ruhsat verilmeyen bir madde. Tekirdağ’da, yaptığımız araştırmalarda 7 tohum firmasından 2’sinde arı ölümlerine yol açtığını sandığımız ”imidacloprid“ maddesine rastlandı” dedi.
Fransa bu ilacı yasakladı
Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Devrim Oskay ise özellikle ayçiçeği ve kanola da “imidacloprid” denen maddenin kullanıldığını belirterek, “Daha önce bu kimyasalı kullanan Fransa, bal arısı kolonilerine olumsuz etkisinden ve arı kayıplarına sebep olduğu için ilacı yasakladı” diye konuştu. Oskay, bal arılarının bitkisel üretime olan katkısının arı ürünlerine göre 10 kat daha fazla olduğuna dikkat çekerek, “Bal arıları olmazsa, bitkisel üretim çöker. Arı ölümleri, ileri ki yıllarda yiyecek üretiminin yüksek oranda düşmesine neden olabilir” diye konuştu.
http://www.yg.yenicaggazetesi.com.tr/habergoster.php?haber=46411
Etiketler: PEMBE DOMATESLER,BİBERLE,NANE,FASULYE
TARIM TOHUMCULUK ÇEVRE HK.BASINDA ÇIKAN HABERLER
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)